Obres Premiades
Nans i Gegants
Suite per a Quintet de Vent
2on premi al Classic Pure Vienna Composition Competition 2021
L’obra representa un petit homenatge al patrimoni musical valencià. El ball de Nans i Gegants és un dels gèneres més extesos per tota la geografia valenciana i on els trets més característics del llenguatge de la música tradicional valenciana es mostren més transversalment a tot el País Valencià. La riquesa rítmica i melòdica del patrimoni musical valencià es la base de partida d’una Suite que fa un viatge per tres localitats on destaca el gènere.
La Suite va ser guardonada amb el 2on premi al Classic Pure Vienna Composition Competition 2021 i estrenada pel Quintet Verger en desembre de 2021, a la Casa de Cultura de Verger.

Carmen Gómez Climent
pas-doble per a banda simfònica
Primer premi al III Concurs de Pasdobles «Reinas de las Fiestas de Segorbe 2022»
El pasdoble Carmen Gómez Climent és una composició de concert que va guanyar el primer premi al III Concurs de Pasdobles «Reinas de las Fiestas de Segorbe 2022». Presentada amb el lema «Suobresor», aquest títol es forma llegint al revés el nom de Roser Bous, malnom de la mare del compositor, Rosario Aguilar, qui va viure en l’ambient taurí de la dècada dels 50 amb la ramaderia de Pasqualet dels Bous. La composició, inspirada per aquesta influència familiar, es dedica a Carmen Gómez Climent, Reina Major de les Festes de Segorbe 2022. El compositor expressa el seu desig que Carmen i tots els segorbins gaudeixin de la mateixa satisfacció i emoció que ell va experimentar durant la creació de l’obra.

El Castell del Sol
Suite per a Colla de Dolçaina i Percussió
1er Premi al III Concurs de Composició de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, 2022
El Castell del Sol és una suite basada en la rondalla homònima d’Enric Valor que transporta l’audiència a l’època medieval, amb aventures plenes de misteri, amor i coratge. L’obra consta de quatre moviments, cadascun evocant un episodi clau de la història: la pèrdua i lluita pel Regne de Benillup, el fascinant viatge al Castell del Sol, el misteri de l’Home del Sol i la glòria de la reconquesta final. Va ser guardonada amb el Primer Premi de la modalitat de Concert en el II Concurs de Composició per a Colla de Dolçaina i Percussió de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, consolidant-la com una peça destacada del repertori de concert per a aquest tipus de formació.

Roser
pas-doble per a Colla de Dolçaina i Percussió
2on Premi al III Concurs de Composició de pasdobles Joan A. Martínez de Bocairent, 2023
1er Premi al IV Concurs de Composició de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, 2023
Roser és un pasdoble dedicat a Rosarito la dels Bous, la mare del compositor, i és un homenatge profund a les mares i al seu paper essencial en la vida. Amb un sabor taurí, el pasdoble transmet l’esperit festiu i la fortalesa, com un reconeixement a l’amor incondicional i a l’ensenyament vital que les mares ofereixen. En les notes de programa, el compositor expressa: «A tu mare, perquè sense tu no seria qui sóc, a tu mare que m’has ensenyat que qui para no viu i qui camina fa camí.»

Albaes de Fantasia
Fantasia per a dolçaina i piano
1er Premi al III Concurs de Composició per a Dolçaina i Instrument Polifònic de la Diputació de València. Novembre de 2023
L’obra que teniu a les mans és el resultat de la motivació per experimentar llenguatges contemporanis des de la base conceptual del mestissatge. El patrimoni musical valencià disposa d’una riquesa rítmica i melòdica ben aprofitable per a la composició més contemporània. Des del punt de vista estètic, preten casar dos mons tan llunyans entre sí com alhora versàtils. Les sonoritats de les harmònies jazz i particularment els modes de transposició limitada descoberts per Oliver Messiaen tracten de casar amb part del material temàtic de les Albaes de l’Horta transformant-lo rítmica, melòdica i harmònicament per tal d’incorporar-lo amb naturalitat al desenvolupament estètic de l’obra. Des del punt de vista interpretatiu, tots dos instrumentistes juguen un paper essencial en la transmissió de l’esperit de l’obra, però la dolçaina adquireix un protagonisme especial gràcies a les cadències. Sense perdre de vista la cohesió estètica de l’obra, les tècniques esteses propies de l’instrument s’usen amb la intenció de buscar el virtuosisme de l’intèrpret i explorar els límits de l’instrument.

La Cova Fosca
Obertura per a Ensemble de dolçaina, metalls i percussió
2on Premi al III Concurs de Composició Joan Blasco de la FVDiT 2023, en la modalitat Música per a Concert en formació Gran Colla
L’ Obertura La Cova Fosca és una composició amb un fort caràcter programàtic que evoca una fascinant excursió a la Cova Fosca, situada a la Serra de Segària. Aquesta obra, estructurada en una forma clàssica A-B-A’, reflecteix l’emoció d’accedir-hi, la misteriosa exploració dels seus passadissos i sales, i l’eufòria final d’eixir a gaudir de la costa mediterrània. Amb un llenguatge ric i descriptiu, aquesta obertura va obtenir el 2n premi al concurs Joan Blasco de la Federació Valenciana de Dolçaina i Tabal, consolidant-se com una obra de gran expressivitat.

Qui camina fa camí
Fantasia per a dolçaina i tabal
Pasqual Salort Aguilar

Tradimutant
Jotada per a dolçaina i tabal
2on premi al III Concurs de Composició Joan Blasco de la FVDiT 2023
Categoria «Repertori per a dolçaina i tabal»
Tradimutant és una obra que explora el gènere tradicional de la jota amb una visió innovadora i contemporània. Tal com indica el subtítol, aquesta composició manté l’essència bàsica del gènere, amb l’estructura ballable clàssica que alterna tornades instrumentals amb cobles cantades de set frases. No obstant això, introdueix «mutacions estructurals i estètiques» que enriqueixen el llenguatge musical i expandeixen les possibilitats expressives.
Tradimutant no només és una celebració del gènere tradicional, sinó també una proposta pedagògica i artística que desafia els límits de la jota, mantenint-ne l’essència alhora que en transforma l’expressió.

Al-khansà
marxa mora per a banda simfònica
1er Premi «Antonio Pérez Verdú» al LVI Concurs de Composició de Música Festera d’Alcoi, 2024
Al-Khansà és una marxa mora que homenatja la figura de la poeta àrab del segle VII, reconeguda pel seu talent literari i la seva influència en la tradició oral de la seva època. Amb el nom de Al-Khansà, que simbolitza la força i la veu femenina dins d’una societat dominada per homes, aquesta marxa vol destacar el paper de la dona a la festa de moros i cristians, tot recordant la figura d’una dona que va desafiar els estàndards del seu temps. Les seves elegies, com la coneguda Lament pel seu germà, van deixar una empremta profunda en la literatura àrab.
L’estructura de la marxa és una fusió entre elements musicals tradicionals orientals i tècniques harmòniques contemporànies, creant una peça que conserva l’essència festiva mentre aporta una sonoritat innovadora. El mode frigi i les escales orientals configuren la seva identitat sonora, sense deixar de banda la modernització harmònica per a un resultat fresc i alhora respectuós amb la tradició.
Aquesta marxa va ser premiada al LVI Concurs de Composició de Música Festera d’Alcoi, un reconeixement que valida la seva qualitat musical i el seu profund significat cultural, i que enforteix el seu vincle amb la festa de moros i cristians.

Tres a Set
per a dolçaina, tabal
1r Premi al IV Concurs de Composició Joan Blasco de la Federació Valenciana de Dolçaina i Tabal
Descripció de l’obra Tres a Set
Tres a Set és una fantasia lliure per a dolçaina i tabal que explora les connexions entre Orient i Occident a través d’un viatge musical ple de contrastos i matisos. Aquesta obra, que ha merescut el guardó del IV Concurs de Composició Joan Blasco de la Federació Valenciana de Dolçaina i Tabal, s’inspira en tres versions del ritme aksak de 7 pulsacions, molt arrelat a la cultura popular mediterrània: el ritme del Nans valencià, l’Havanera i el Mandilatos grec.
La composició contraposa l’essència popular d’Occident, representada pel blues, amb el sabor d’Orient, evocant el mode hicaz. Entre aquests dos mons s’articula un pont musical a través del mode occidental de l’escala hexàtona de tons sencers, que aporta una influència més vinculada a la música «culta». Aquesta transició entre cultures i estils busca sorprendre l’intèrpret i captivar l’oient amb un discurs sonor ple de color i diversitat.
L’obra està estructurada segons una forma ternària (A B A’):
- Introducció: Presenta els materials contrastants que es desenvoluparan al llarg de la peça.
- Secció A: Basada en el ritme de Nans, combina harmonies blues i un caràcter rítmic vibrant.
- Secció B: Ofereix una havanera amb un tractament melòdic i harmònic vinculat al blues.
- Secció C: Culmina el viatge musical amb la dansa grega del Mandilatos, que aporta un caràcter dinàmic i festiu i reexposant la secció A transformada
Entre aquestes seccions principals s’intercalen episodis de diàleg transitoris que utilitzen l’escala hexàtona, creant moments d’expectativa i sorpresa, alhora que donen cohesió a l’obra.
Tres a Set no només representa un desafiament per a la parella d’intèrprets amb la seva complexitat tècnica i expressiva, sinó que també cerca el plaer de l’audiència, oferint una experiència sonora que celebra els vincles profunds entre tradició i contemporaneïtat, entre Orient i Occident, i entre la música popular i la culta.

Mateu, batle i fuster
per a dolçaina, tabal
1r Premi al V Concurs de Composició de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana. Modalitat carrer. Any 2024
Aquest pasdoble és un homenatge a món pare, Mateu, un home que va saber combinar la seva passió per la música, la dedicació al poble com a Batle del Verger, i l’ofici de fuster, que sempre el va definir. A més de ser un referent de constància i perseverança, també va ser soci fundador de la banda de música del Verger, un projecte que va marcar un abans i un després en la vida cultural del poble.
Als anys 80, gràcies a la seva estima per la música i la seva convicció en el poder formatiu d’aquesta, em va inscriure a la banda, encetant un camí que aleshores no podia imaginar com d’important seria per a mi. Aquella decisió va plantar la llavor de la meva vocació musical i em va ensenyar que la disciplina i l’esforç són claus per créixer com a persona.
Amb aquest pasdoble vull expressar el meu més profund agraïment per tot allò que m’has ensenyat, pare: el valor de la música, la importància de la formació, i l’exemple de treball i compromís amb els altres. Si avui sóc músic, és gràcies a tu, al teu amor per la música i al teu desig que formara part d’aquesta meravellosa tradició.
«Mateu, Batle i Fuster» reflecteix la teva essència, pare, i és un tribut sincer al teu llegat, a la teva generositat i a la teva visió. Amb tot el meu respecte i estima, aquesta obra és per a tu.
