Investigació

La meua trajectòria com a investigador està fonamentada en una formació acadèmica diversa que reflecteix una passió constant per explorar i comprendre la versatilitat dels instruments musicals, amb un interès particular per la dolçaina. La meua formació inicial com a músic va començar amb el Grau Elemental de Clarinet al Conservatori Tenor Cortis (1991), seguit pel Grau Professional en Dolçaina al Conservatori Josep Climent d’Oliva (2008). La meua formació com a dolçainer, tanmateix, va ser consolidada a la Universitat Popular de València amb Alejandro Blay Manzanera i al Conservatori Municipal “José Iturbi” de València amb el mestre Xavier Richart durant l’etapa preoficial entre 1998 i 2004.

A més d’aquesta formació en instruments musicals, també vaig cursar el Grau Professional en Piano al Conservatori Josep Climent d’Oliva (2020), fet que va enriquir la meua comprensió de la teoria musical i la pràctica interpretativa des de diverses perspectives instrumentals.

En l’àmbit acadèmic, vaig obtenir el títol d’Enginyer Superior en Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de València el 2004, i posteriorment, vaig ampliar la meua formació amb la Llicenciatura en Història i Ciències de la Música per la Universitat Pública de la Rioja (2013). Aquesta doble orientació tècnica i humanística ha estat fonamental per al meu enfocament interdisciplinari en la investigació.

El meu interès per la recerca musical es va consolidar amb el Màster en Investigació Musical per la Universitat Internacional de la Rioja (2016), on vaig dur a terme el projecte d’investigació sobre l’arxiu local de la família López Cabrera del Verger, una recerca centrada en la conservació i l’estudi de materials musicals històrics. Actualment, estic redactant la meua tesi sobre la Versatilitat de la Dolçaina a la Universitat Politècnica de València, al Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Historia de l’Art (DCADHA). En aquest projecte, combino el coneixement musical amb tècniques d’anàlisi acústica i psicoacústica per investigar els aspectes que contribueixen a la versatilitat d’aquest instrument, una línia de recerca que continua ampliant-se amb el suport de la tecnologia i els mètodes experimentals.

Arxiu musical de la família López Cabrera del Verger

A l’agost de 2013, la família López Cabrera del Verger, un poble situat al nord de la província d’Alacant, va tindre l’encert d’interessar-se per la donació de l’arxiu del cine-teatre López Cabrera, que van regentar des de principis del segle XX fins a mitjans de la dècada de 1980.

L’escola de música gestionada per l’associació cultural Espai de Música Jove del Verger va rebre la donació amb gran entusiasme. La música, el teatre i el cinema van constituir els pilars fonamentals de la seua manera de viure. Tots els fills del fundador del teatre, Vicente López Carrió, foren pianistes i buscaren desenvolupar la seua carrera professional per diferents parts del món, deixant part del seu llegat en aquest valuós arxiu, que, lamentablement, es troba en un estat de conservació prou deficient.

La importància de la documentació generada per les activitats públiques i privades dels professionals vinculats a la música planteja la necessitat de controlar i protegir aquests arxius personals i familiars. La conservació, organització i difusió d’aquest arxiu, fruit de l’empresa familiar del Teatre López Cabrera, requereix la col·laboració conjunta de familiars, institucions i investigadors.

Aquest treball de recerca té com a objectiu conservar i difondre el patrimoni artístic de l’arxiu familiar López Cabrera. S’estudia el contingut del fons per obtenir més informació sobre la rellevància de l’activitat musical i teatral de la família. Seguint la normativa internacional ISAD (G), es crea un manual de catalogació que servirà com a base per a futures investigacions de l’arxiu. Mitjançant un disseny d’investigació qualitativa no estructurat, es realitza un inventari inicial i un quadre de classificació a partir de l’observació sistemàtica de l’arxiu. Les entrevistes amb familiars i la revisió d’estudis previs es fan servir per reconstruir la història professional dels membres de la família. Els resultats obtinguts es centren en la reconstrucció de la tradició musical de banda i en l’estat parcial de l’arxiu en les subseries relacionades amb la zarzuela i la música sacra, amb especial atenció al llegat de Vicente López Carrió, pare de la família, i Matías López Cabrera, un dels fills. Les conclusions obtingudes ofereixen noves aportacions per a la història local del Verger i noves hipòtesis d’investigació per a futurs projectes sobre l’activitat musical al segle XX en aquesta població.

Treball Fi de Máster en el repositori digital de la UNIR, Universitat Internacional de la Rioja.

Premsa : Música, emigració i teatres oblidats.

Doctorat: La versatilitat de la dolçaina

El meu doctorat se centra en l’estudi de la versatilitat de la dolçaina valenciana, un instrument tradicional amb un profund arrelament a la cultura popular, però amb un gran potencial per a l’adaptació i l’expansió en la música contemporània. L’objectiu general de la tesi és realitzar un estudi polièdric sobre les capacitats interpretatives de la dolçaina, tant dins del seu context tradicional com en els nous escenaris musicals que estan emergint actualment.

A través d’una metodologia multidisciplinària, la recerca aborda diferents àrees d’interès que inclouen els aspectes acústics, psicoacústics, performatius, etnomusicològics i històrics de la dolçaina. 

Els objectius específics inclouen l’anàlisi de les tècniques interpretatives tradicionals i modernes, la seva adaptació a estils musicals contemporanis i l’experimentació amb noves tècniques exteses. Així mateix, la recerca investigarà la relació de la dolçaina amb altres instruments tradicionals i contemporanis, així com la seva incorporació en el panorama de la música de cambra i la creació contemporània.

En definitiva, el meu doctorat busca contribuir al reconeixement de la dolçaina com un instrument capaç d’adaptar-se i evolucionar en el context musical contemporani, mantenint la seva essència tradicional mentre es reafirma com una eina versàtil i innovadora per a la música del segle XXI.